Vladislav Větrovec

Český jaderný průmysl letos oslavuje 60. výročí

31. 03. 2015 14:47:39
V letošním roce budeme slavit hned několik významných dat spojených se vznikem československého jaderného průmyslu a energetiky. V roce 1955 byl odstartován proces, který vyústil v dnešní podobu vzdělávání v jaderné oblasti, průmyslové základny i jaderné energetiky samotné.

V České republice byla dodnes udržena výjimečná úroveň strojírenství pro jadernou energetiku a kvalitní výuka a výzkum v oblasti jaderných reaktorů. Z hlediska jaderné energetiky nezaznamenáváme velkou změnu původních plánů. Stále se energetika i dodavatelské firmy soustředí především na reaktory typu VVER, i když se v tendrech objevují i „západní“ typy reaktorů. Z hlediska využití jaderných lokalit dochází jen k odsouvání plánů na pozdější termín, ale ne k jejich radikální změně.

Které události vedly k dnešní situaci?

Do poloviny 50. let u nás probíhal výzkum v oblasti atomové fyziky v omezené míře. V roce 1951 byla sice v Hostivaři otevřena laboratoř Ústavu pro nukleární fyziku, ale naši vědci měli problémy se získáváním zařízení a materiálů. Ze Západu bylo na Československo uvaleno jakési embargo, takže vědci nemohli navštěvovat západní výzkumné ústavy a radioizotopy potřebné pro výzkum by byly dodány pouze pod podmínkou udělení přístupu mezinárodní komisi do laboratoří, kde by se s nimi pracovalo. To však bylo pro vládu ČSR nepřípustné. Ani spolupráce „východním směrem“ nepodporovala dostatečně československý výzkum.

Některé země se snažily pomáhat, jako například Švédsko, které nám dodávalo radioizotopy, ale samo bylo závislé na dodávkách ze Spojených států. Podobně nám pomohlo Švýcarsko, které dodalo kaskádní generátor pro napětí 1 MV s urychlovací trubicí.

Zlom přišel v roce 1955, neboť v lednu byla Sovětským svazem nabídnuta československé vládě pomoc při rozvoji výzkumu ve fyzice atomového jádra a při využití atomové energie pro potřeby národního hospodářství. Podmínky dohody o pomoci byly dojednány během několika měsíců, takže 23. června mohlo dojít k jejímu podepsání. Výzkum a vývoj jaderných technologií tak nabral nové tempo a naše energetika byla nasměrována na reaktory typu VVER.

Od této doby získali českoslovenští vědci přístup do Spojeného ústavu jaderného výzkumu v Dubně, takže opět přicházeli do styku s vědci ze zahraničí. Také s dodávkami radioizotopů přestaly být problémy a žádosti českých vědců byly vyslyšeny. V oblasti zařízení byla přímo v dohodě o pomoci obsažena dvě zařízení – experimentální reaktor a cyklotron. Obě zařízení byla vyprojektována a vyrobena v Sovětském svazu a dodána do nových budov nově zřízeného Ústavu jaderné fyziky v Řeži (dnes ÚJV Řež, a. s.).

Vzdělávání nabralo obrátky díky nově založené Fakultě technické a jaderné fyziky, která zahájila výuku 6. září 1955.

Jaderný průmysl jako takový začal v ČSR v roce 1956, kdy společnost Škoda jaderné strojírenství zahájila aktivity v jaderné energetice, což bylo spojeno s pracemi na projektu jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice A1. V roce 1966 byl po podpisu mezivládní dohody o spolupráci na poli jaderné energetiky mezi SSSR a Československem nasměrován náš jaderný průmysl na reaktory VVER. O čtyři roky později byla přijata dohoda o stavbě jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice V1 s dvěma reaktory typu VVER-440 verze 230.

V roce 1980 potom byla ve Škodě jaderné strojírenství zahájena výroba kompletních reaktorů VVER-440 verze 213 (např. JE Dukovany). Náš jaderný průmysl tak vstoupil na mezinárodní trh s dodávkami důležitých zařízení pro jaderné elektrárny. Československé společnosti dodávaly komponenty pro jaderné elektrárny v Maďarsku, Německu, Polsku, Bulharsku a Rusku. Nutno bohužel dodat, že některé z těchto projektů neměly příliš dobrý osud. Po rozpadu Východního bloku se naše společnosti etablovaly i na „západních“ trzích, kde se drží dodnes.

Autor: Vladislav Větrovec | karma: 16.89 | přečteno: 577 ×
Poslední články autora