Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mně to moc nedává smysl. Proč stavět lodě k zásobování odlehlých oblastí elektřinou? V čem je to lepší, než tam rovnou postavit reaktor? Samozřejmě pokud by se loď přesouvala a střídavě zásobovala různá místa, tak by to smysl mělo, ale v tom případě by také musela být dostupná technologie, jak elektřinu uložit na dobu, až loď odpluje.

0 0
možnosti
Foto

Pokusím se odpovědět na Vaši otázku.

    Bohužel technologie na ukládání elektřiny dnes nejsou na příliš dobré úrovni (Jinak bychom už dávno žili v jiném světě.), takže plovoucí elektrárna musí setrvávat v jedné oblasti. Výhodou je snadná přepravitelnost na místo určení a do jisté míry nezávislost na infrastruktuře. Pro zásobování oblasti není potřeba stavět tisíce kilometrů dlouhé vedení, ale stačí na to transformátory a něco málo dalšího. To se v oblastech trvale zmrzlé půdy dost hodí.

    Důležité je také to, že plovoucí elektrárny by měly být méně náročné na lokalitu, co se týče geologického podloží. Pokud bude vybudováno kotviště například 50 km od pobřeží, tak přicházející vlna cunami pro plovoucí elektrárnu žádnou vážnější hrozbu nepředstavuje. Jak známo, vlna cunami je na otevřeném moři nízká a výšku získává až u pobřeží. Takže vlna, která by pobřežní elektrárnu smetla nemusí pro plovoucí elektrárnu znamenat velké nebezpečí. Další výhodou je vzdálenost od obyvatelstva. Za prvé nebudou mít elektrárnu přímo za humny a za druhé je nebude ohrožovat evakuační zóna.

    Kromě toho také plovoucí elektrárna spojuje několik užitečných funkcí do jednoho zařízení. Je to to již zmíněné vytápění a odsolování vody.

    Dalším aspektem je poměrně nízký výkon reaktorů plovoucí elektrárny, který je dostatečný pro odlehlé oblasti s řídkým osídlením. Vysoký výkon dnes běžně stavěných pozemních elektráren by byl pro takové oblasti nadbytečný.

0 0
možnosti
MLT

Hezký přehled. R^

Jen pro Vaší informaci, mluvili jsme minulý týden se zástupci Rosatomu a firma má s Lomonosovem trochu těžkou hlavu. Pokud se nic nezmění, což v Rusku je samozřejmě spíše nepravděpodobné, a pokud mě neklamě paměť (což je zase dosti pravděpodobné), tak dojde nakonec k zástavbě silnějšího zdroje, protože v této podobě by prý projekt byl neekonomický. Více se (snad už brzy) dozvíte na Technetu :-)

0 0
možnosti
Foto

Hezká studie, karma

0 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1541x
Jsem studentem matematiky na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. V poslední době jsem začal spolupracovat se serverem Atominfo.cz, pro nějž překládám z angličtiny zprávy ze zpravodajských serverů. Jednotlivé zprávy se týkají především jaderné energetiky a jaderné medicíny. Když jsem vstoupil do světa zpravodajství, cítil jsem potřebu vyjadřovat se k aktuální situaci.

Seznam rubrik