Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

P83a85v19e56l 29K89u42r51a65l

24. 12. 2012 17:47

Vysoce obohacený uran se používá především z důvodu že vyrobit cokoli z nízkoobohaceného paliva by bylo nechutně drahé a pomalé, a vyžadovalo by to mnohem větší objemy materiálu. (což na bezpečnost nebude mít o nic horší vliv než vysokoobohacené palivo)

Více méně jedinou výhodou nízko obohaceného paliva je to že by se ho muselo ukrást hodně. (tak jako tak z něj atomová zbraň postavit jde, jen je ho třeba víc) naproti tomu ho ale v reaktoru musíte mnohem častěji měnit, takže si moc nevyberete.

Více méně pointa je asi v tom že je li k dispozici dostatečně čistý materiál tak k výstavbě nukleární zbraně hiroshimské typu jde v podstatě vycvičit i poloopici. Koncept je brutálně jednoduchý. (dokonce tak že většina projektu Manhattan nevěřila tomu že to půjde tak jednoduše) Nevýhoda je velká hmotnost a objem takové zbraně... těžko jí dát na raketu.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek, karma

0 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1541x
Jsem studentem matematiky na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. V poslední době jsem začal spolupracovat se serverem Atominfo.cz, pro nějž překládám z angličtiny zprávy ze zpravodajských serverů. Jednotlivé zprávy se týkají především jaderné energetiky a jaderné medicíny. Když jsem vstoupil do světa zpravodajství, cítil jsem potřebu vyjadřovat se k aktuální situaci.

Seznam rubrik