Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výstavba nových bloků ve světě: Severní a Jižní Amerika

Ačkoliv v poslední době americký jaderný průmysl horlivě zavádí do praxe pofukušimské úpravy stávajících jaderných elektráren, nevykazuje podobnou aktivitu při výstavbě nových bloků. Nové projekty ve Spojených státech naráží na ekonomické potíže a problémy s plněním časového harmonogramu. I tak ale v Severní a Jižní Americe najdeme několik zajímavých, leč ojedinělých projektů.

Mohutný modrý jeřáb, podle nějž jde staveniště poznat již z velké dálky, zvedá spodní prstenec kontejnmentu na stavbě bloku V. C. Summer-2.SCE&G

Spojené státy americké

V této zemi jsou ve výstavbě čtyři nové bloky s reaktory typu AP1000, vyprojektovanými společností Westinghouse, dceřinou společností firmy Toshiba, a jeden blok je dostavován ve státě Tennessee. V provozu je zde 100 bloků o celkovém instalovaném výkonu 99 GWe, které v roce 2013 vyrobily dohromady 789 TWh elektřiny, což představuje 19 % výroby elektřiny v USA. Společnost Westinghouse v roce 1957 postavila první jadernou elektrárnu s tlakovodním reaktorem a od té doby je úspěšně staví po celém světě, takže od ní pochází přibližně polovina energetických jaderných reaktorů na světě. I ve Spojených státech převažují tlakovodní reaktory nad varnými poměrem 65:35. Společnost Westinghouse se stále řadí k předním exportérům jaderných technologií, ale o tom až v příštích částech pojednání o výstavbě nových jaderných bloků.

 

Prvním blokem typu AP1000, který by měl být ve Spojených státech spuštěn, je V. C. Summer-2, který by měl začít dodávat elektřinu do sítě v roce 2016. V Jižní Karolíně jej spolu s blokem V. C. Summer-3 staví společnosti South Carolina Electric & Gas (SCE&G) a South Carolina Public Service Authority. Očekávaná cena díla je 9,8 miliardy dolarů (zhruba 197 miliard korun). V této jaderné elektrárně již jeden blok stojí a má tlakovodní reaktor od společnosti Westinghouse, který zahájil provoz v roce 1984.

Regulační úřad státu Jižní Karolína s názvem South Carolina Public Service Commission schválil stavbu nových bloků v lokalitě V. C. Summer v únoru 2009. Povolení ke stavbě a provozu bylo uděleno regulačním úřadem Nuclear Regulatory Commission (NRC) v březnu 2012. Plán hovoří o zahájení komerčního provozu bloku V. C. Summer-2 v roce 2016, v případě třetího bloku to bude rok 2019. Stavba jako taková byla započata společností Westinghouse v březnu 2013. Třetí blok začal vznikat v listopadu 2013.

Dodavatelem dílů pro stavbu těchto tlakovodních bloků je i společnost Toshiba, která patří mezi přední výrobce zařízení pro varné reaktory. Počátkem roku 2014 vyrobila jokohamská továrna Keihin, patřící této společnosti, šachtu reaktoru pro druhý blok JE V. C. Summer a v dubnu ji odeslala na staveniště této elektrárny. Bylo to poprvé, kdy Toshiba vyrobila důležitou a rozměrnou komponentu pro tlakovodní reaktor, a to přes fakt, že její dceřiná společnost Westinghouse byla průkopníkem v oblasti jaderných reaktorů. Dosud vyráběla továrna Keihin pouze rozměrné díly pro japonské varné reaktory a tepelné a vodní elektrárny.

Spouštění prvního prstence kontejnmentu. Bloky s reaktory AP1000 mají vnitřní kontejnment z nerezové oceli, aby mohl být chlazen zvnějšku v případě vážné havárie. Na staveništi jsou postupně sestavovány následující sestavy z prefabrikovaných díly: dno kontejnmentu, tři prstence a kupole. V levé části snímku je vidět jeden z modulů jaderného ostrova. (Zdroj: SCE&G)

 

Další dva bloky s reaktory AP1000 vznikají v lokalitě Vogtle v Georgii. Opět se jedná o rozšíření stávající elektrárny, protože společnost Georgia Power zde již provozuje dva tlakovodní bloky od společnosti Westinghouse, každý o výkonu 1200 MWe, které byly spuštěny v letech 1987 a 1989. Výstavba dvou dalších bloků je největším stavebním projektem v Georgii a zaměstnává mezi čtyřmi a pěti tisíci dělníků (V současné době se na stavbě pohybuje přes 4200 dělníků, během roku až roku a půl by toto množství mělo narůst na 5000).

Společnost Southern Nuclear zažádala v srpnu 2006 o schválení lokality pro nové bloky a v březnu 2008 o stavební a provozní povolení. Žádost o povolení byla regulačním úřadem NRC vyřízena v únoru 2012 a stavba bloku Vogtle-3 mohla být zahájena v březnu 2013. Stavební práce na čtvrtém bloku začaly v listopadu 2014 a oba bloky by měly být spuštěny shodně v roce 2018. Náklady na stavbu obou bloků jsou předpokládány ve výši 14 miliard dolarů (přibližně 282 miliard korun).

V březnu 2014 namontovala společnost Georgia Power nejtěžší díl, jaký kdy zvedala jeřábem. Šlo o modul CA-20, který bude tvořit základ pro další součásti elektrárny, jako je třeba prostor pro skladování použitého paliva. Tento modul váží 1100 tun, měří na šířku přes 14 metrů a na výšku 20,5 metru. Zpoždění v jeho výrobě a dodání způsobilo nárůst nákladů na výstavbu třetího bloku JE Vogtle a problémy byly tak velké, že vedly k ukončení spolupráce společnosti Georgia Power s jejich výrobcem CB&I. V minulém roce dodávala CB&I i další moduly pro jadernou elektrárnu Vogtle, které byly přebírány a kontrolovány pracovníky společnosti Georgia Power. Moduly byly částečně složeny v továrně společnosti CB&I v Lake Charles ve státě Louisiana a dokončeny na staveništi JE Vogtle.

V březnu 2014 se pracovníkům podařilo dosáhnout několika milníků ve výstavbě čtvrtého bloku JE Vogtle, z nichž nejzásadnějším byla únorová montáž 400tunového modulu CR10, na němž bude stát ocelové dno kontejmentu.

Mezi společnostmi Georgia Power a Westinghouse bylo zahájeno soudní řízení o zaplacení nákladů, které překročily původní hodnotu v důsledku zpoždění. Jedná se o částku převyšující 900 milionů dolarů (asi 18 miliard korun). V původním projektu reaktoru z roku 2008 bylo společností Westinghouse a jejím stavebním partnerem Stone & Webster provedeno mnoho změn, které tato společnost přisuzuje změnám v regulačních požadavcích úřadu NRC. Mezi ně patří i například požadavek na odolnost kontejnmentu vůči nárazu padajícího letadla. Naproti tomu Georgia Power viní z překročení nákladů projekt společnosti Westinghouse a provádění stavby společností Stone & Webster. V srpnu 2013 oznámila ve své čtvrtletní zprávě, že se mohou objevit i další soudní procesy.

Stavební práce v půlkulovitém dně kontejnmentu třetího bloku JE Vogtle. (Zdroj: Neimagazine.com)

Spouštění modulu 1100tunového modulu CA-20 na určenou pozici. (Zdroj: Westinghouse)

 

Společnost Tennessee Valley Authority (TVA) se rozhodla dokončit druhý blok jaderné elektrárny Watts Bar ve Spring City ve statě Tennessee, jehož výstavba byla zastavena v roce 1988 kvůli klesající poptávce po energii. Kontrakt na dokončení výstavby získala společnost Bechtel a TVA od ní očekává, že tento 1200MWe tlakovodní blok spustí mezi zářím 2015 a červnem 2016. Cena projektu je 4,5 miliardy dolarů (zhruba 91 miliard korun). Blok Watts Bar-1 má tlakovodní reaktor o výkonu 1121 MWe od společnosti Westinghouse a jeho provoz byl zahájen v roce 1996.

V lednu 2014 oznámila společnost TVA, že stavba bloku Watts Bar-2 probíhá v termínu a nedochází k překročení nákladů. Začátkem roku 2014 také převzala tři řídící systémy k předprovozním testům.

V popředí stojí kontejnment dokončovaného bloku Watts Bar-2, za ním je již 18 let provozovaný první blok. (Zdroj: Tva.com)

 

Argentina

V této zemi je v současné době ve výstavbě již jen jeden jaderný reaktor, jde o CAREM-25, což je malý modulární reaktor domácí konstrukce o výkonu 25 MWe. Jaderný blok Atucha-2 je nyní v závěrečné fázi spouštění, kdy dochází ke zvyšování výkonu. 27. června začal do sítě dodávat 5 % svého výkonu, o týden později 30 % a během dvou či tří měsíců by už měl jet na plný výkon 692 MWe. Jeho menší bratr, Atucha-1, je také těžkovodní reaktor, ovšem jen o výkonu 335 MWe a zahájil svůj provoz v roce 1974. Argentina dále provozuje ještě jaderný blok v Embalse, tentokrát jde o těžkovodní reaktor o výkonu 600 MWe.

Španělský státní úřad pro rozvoj jaderné energetiky Comisión Nacional de Energía Atómica (CNEA) nařídil stavbu bloku Atucha-2 už v roce 1979. Tehdy spolupracoval s německými společnostmi Siemens a Kraftwerk Union (KWU), které začaly výstavbu v roce 1981. Kvůli finančním potížím došlo v roce 1994 k přerušení výstavby, která byla již z 81 % hotova. V tom samém roce byla dohledem nad dostavbou tohoto bloku pověřena společnost Nucleoeléctrica Argentina S. A. (NA-SA).

Pracovníci společnosti NA-SA neměli se stavbou tohoto typu reaktoru německé konstrukce mnoho zkušeností, takže před tím, než mohli předložit konkrétní plán dokončení výstavby, museli hledat odbornou pomoc u německých, španělských a brazilských společností. V srpnu 2006 oznámila argentinská vláda plány v oblasti jaderné energetiky, které kromě prodloužení životnosti bloků Atucha-1 a Embalse zahrnovaly i dokončení rozestavěného bloku.

Společnost NA-SA odhadovala náklady na dokončení bloku Atucha-2 ve výši 600 milionů dolarů (zhruba 12 miliard korun), z čehož dvě třetiny měla stát těžká voda a zařízení na její úpravu. Většina prací byla dokončena v září 2011 a k naplnění primárního okruhu těžkou vodou došlo v roce 2013. Ve stejném roce bylo do aktivní zóny zavezeno 415 palivových kazet. První zkoušky proběhly v lednu 2013, zkouška přifázování k síti se konala o měsíc později. Kritického stavu bylo poprvé dosaženo 2. května 2014 podle databáze PRIS Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

V přední části snímku je blok Atucha-2, který byl koncem minulého měsíce připojen k síti. V zadní části je starší blok Atucha-1. (Zdroj: Cnea.gov.ar)

 

Zatímco reaktory použité v blocích Atucha-1 a 2 a Embalse jsou cizí konstrukce, vzniká v Argentině i reaktor domácí provenience, kterým je CAREM-25. Jeho výstavba oficiálně začala v únoru 2014 a měla by skončit v roce 2016, kdy jsou plánovány první zkoušky bez použití jaderného paliva (půjde o kontrolu těsnosti svarů apod.). Palivo by do něj mělo být zavezeno v druhé polovině roku 2017. Náklady na stavbu bloku s reaktorem Central Argentina de Elementos Modulares (zkráceně CAREM) jsou odhadovány na 446 milionů dolarů (přibližně 9 miliard korun).

Tento malý modulární reaktor vzniká v lokalitě Atucha a bude mít instalovaný výkon 25 MWe. Na jeho základě jsou projektovány verze o výkonu 100 až 300 MWe, které se ale budou v některých ohledech výrazně lišit. Malý reaktor CAREM-25 byl projektován tak, aby vyžadoval co nejmenší zásahy operátora a aby byl co nejjednodušší a měl co nejméně mechanických součástí. Chladicí médium tak nutí k obíhání primárního okruhu jen přirozená cirkulace, kdežto ve větších verzích jí budou pomáhat elektrická čerpadla. O velkých verzích toho zatím není mnoho známo, ale předběžné plány hovoří o stavbě prvního většího reaktoru typu CAREM ve Formose.

Staveniště bloku s reaktorem CAREM-25 během zahájení lití betonu, které se odehrálo v únoru 2014. (Zdroj: Neimagazine.com)

Schéma tlakové nádoby pro reaktor CAREM-25. (Zdroj: IAEA)

 

Brazílie

Za období vojenské diktatury měla tato země velice ambiciozní plány v oblasti jaderného průmyslu. Po zahájení výstavby jaderného bloku Angra-1 o výkonu 609 MWe dodaného společností Westinghouse, který byl připojen k síti v roce 1982 (výstavba byla zahájena v roce 1971), si vláda usmyslela, že se Brazílie stane zcela nezávislou v jaderné energetice. Za tímto účelem uzavřela s německými společnostmi Siemens a KWU sérii dohod, podle nichž měly tyto dvě společnosti postavit bloky Angra-2 a 3 a dalších šest bloků se stejnými 1300MWe reaktory mělo být realizováno za 90% přispění brazilských společností. Byla založena korporace Empresas Nucleares Brasileiras S. A. (Nuclebrás) s celou řadou dceřiných společností zaměřených na výrobu komponent pro jaderné elektrárny a pro zabezpečení jaderného paliva.

Stavba bloku Angra-2 byla zahájena v roce 1976, ale byla pozastavena kvůli finančním potížím, které přišly v roce 1983. V roce 1985 padla vojenská diktatura a Brazílie se začala vzpamatovávat, takže už v roce 1988 proběhla reorganizace společností, které měly dokončit oba rozestavěné bloky. Od roku 1991 pokračovaly práce na stavbě bloku Angra-2 a v roce 2000 byl úspěšně připojen k síti.

Třetí blok zatím nebyl dokončen a je jediným jaderným blokem, který je v Brazílii ve výstavbě. Výstavba začala v roce 1984 (což samo o sobě bylo pozadu za původními plány brazilské vlády), ale byla pozastavena o dva roky později, kdy bylo hotovo zhruba 47 % prací. Zařízení bylo na staveniště dodáváno společně s dodávkami na druhý blok a během rozhodnutí o pozastavení výstavby ho sem bylo dopraveno přibližně 70 %. Od té doby je pečlivě zakonzervováno ve skladištích, aby bylo momezeno jeho stárnutí.

V roce 2007 schválila brazilská vláda dokončení bloku Angra-3 a o tři roky později mu udělil regulační úřad stavební povolení. V roce 2011 uvolnila brazilská státní rozvojová banka BNDES 2,6 miliardy dolarů (zhruba 52,7 miliardy korun) na dokončení tohoto bloku.

Společnost Areva bude dodavatelem technických služeb a komponent pro blok Angra-3, také dodá řídící systémy a bude dohlížet při výstavbě a uvádění hotového bloku do provozu. Dále bude mít na starosti zavádění pofukušimských změn v bezpečnosti jaderných elektráren.

Společnost Eletronuclear, která se zabývá stavbou brazilských jaderných energobloků, udělila v roce 2014 dva důležité kontrakty. První z nich má hodnotu 584,6 milionu dolarů (asi 11,9 miliardy korun) a konsorcium společností Queiroz Galvão, EBE a Techint podle něj bude mít na starosti montáž zařízení primárního okruhu. Druhé konsorcium vedené stavební společností Andrade Gutierrez získalo kontrakt v hodnotě 758,6 milionu dolarů (zhruba 15,4 miliardy korun) na dokončení turbínového ostrova.

V tomto roce plánuje brazilská vláda vydat energetickou koncepci do roku 2050, která určí roli jádra v energetickém mixu této země. Dokument se zaměří i na téměř 40 lokalit zvolených geografickým průzkumem společnosti Eletronuclear jako vhodné pro jaderné elektrárny. Energetická koncepce do roku 2030 již podpořila rozšíření brazilské jaderné energetiky, protože by mělo dojít k výstavbě dvou 2GW elektráren na severovýchodě a na jihovýchodě této země.

Staveniště třetího bloku jaderné elektrárny Angra. (Zdroj: Eletronuclear.gov.br)

 

Zdroje:

Neimagazine.com

World Nuclear Association

Atominfo.cz

World Nuclear News

Chronicle.augusta.com

Eletronuclear.gov.br

Autor: Vladislav Větrovec | čtvrtek 17.7.2014 15:56 | karma článku: 14,26 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Vladislav Větrovec

Česko oblétá výstava o jaderném palivu

V posledních měsících se na několika místech Česka vystřídala zajímavá výstava, která pojímá jaderné palivo z úplně jiného pohledu, než jsme byli dosud zvyklí. Velice mě zaujala, tak jsem se Vám rozhodl tento pohled přiblížit.

30.10.2015 v 17:31 | Karma: 9,31 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Vladislav Větrovec

Novovoroněž II: Jak by mohly vypadat nové bloky v ČR

S mezinárodní skupinou novinářů jsem se dostal na staveniště nové části Novovoroněžské jaderné elektrárny. Jde o podobný projekt, který byl nabízen ve zrušeném tendru na rozšíření Temelína. Pojďme si jej trochu přiblížit.

7.7.2015 v 15:24 | Karma: 15,16 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Atomexpo 2015 bylo ve znamení rozvoje jaderných elektráren a prodlužování jejich života

Ač některé země od jádra ustupují, mnohé další jej nadále rozvíjejí. Že zdaleka nejde o přežitek, nýbrž o obor s důležitou budoucností, ukázal veletrh Atomexpo 2015. Odborníci zde předávali zkušenosti zájemcům o rozvoj jádra.

29.6.2015 v 15:50 | Karma: 11,57 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Větrovec

Jaderné ledoborce získají posilu - tři nové ledoborce LK-60 (část druhá)

Pokračování textu k příležitosti zahájení výstavby druhého ledoborce třídy LK-60, které se po dokončení stanou největšími a nejvýkonnějšími ledoborci na světě, jak jadernými, tak všeobecně.

30.5.2015 v 10:00 | Karma: 14,86 | Přečteno: 555x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Jaderné ledoborce získají posilu - tři nové ledoborce LK-60 (část první)

V příštích pěti letech posílí ruskou jadernou flotilu hned tři jaderné ledoborce nové generace. Zatím poslední z tohoto typu lodí byla uvedena do provozu před osmi lety a nyní očekáváme moderní třídu LK-60.

29.5.2015 v 15:43 | Karma: 19,52 | Přečteno: 653x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Český jaderný průmysl letos oslavuje 60. výročí

V letošním roce budeme slavit hned několik významných dat spojených se vznikem československého jaderného průmyslu a energetiky. V roce 1955 byl odstartován proces, který vyústil v dnešní podobu vzdělávání v jaderné oblasti, průmyslové základny i jaderné energetiky samotné.

31.3.2015 v 14:47 | Karma: 16,89 | Přečteno: 579x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Práce jaderných ledoborců a práce na jejich palubě

V minulém článku jsem popsal, proč jaderné ledoborce vznikly a v čem jsou výjimečné. Nyní se pojďme podívat na to, jak probíhá doprovod nákladních lodí přes zamrzlá moře a jaké pracovní podmínky má posádka. Článek vznikl na základě exkurze na jaderné ledoborce a rozhovorů s jejich posádkou a kapitány.

25.12.2014 v 13:49 | Karma: 28,13 | Přečteno: 2114x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Jaderné ledoborce a jejich význam pro Severní mořskou cestu

O Severní mořské cestě jsem již psal v příspěvku Jaderné ledoborce 1. část. Nyní se podívejme, jak ledoborce vytváří cestu nákladním lodím a proč nemůže být Severní mořská cesta bez jaderných ledoborců a ty zase nemohou být bez Severní mořské cesty.

23.12.2014 v 14:28 | Karma: 21,45 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Fusion Energy Conference: Vědci jednali o pokroku termojaderné fúze

Na 25. ročníku mezinárodní konference Fusion Energy Conference jednali vědečtí pracovníci, studenti technických škol a zástupci organizace ITER a Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o tom, jakého pokroku bylo dosaženo ve výzkumu termojaderné fúze. Hlavním tématem byl samozřejmě největší fúzní projekt světa – tokamak ITER.

28.10.2014 v 10:56 | Karma: 15,95 | Přečteno: 597x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Havárie jaderného paliva na JE Pakš

V srpnu informovala média o tom, že z jaderné elektrárny Pakš bylo odvezeno poškozené jaderné palivo do ruského závodu Majak, kde bude dále zpracováno. Bylo poškozeno při události z 10. dubna 2003, která obdržela stupeň INES 3. K čemu vlastně došlo a jaký měla tato havárie vliv na okolní prostředí?

3.10.2014 v 9:22 | Karma: 20,34 | Přečteno: 1933x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Bezpečnost tlakovodního reaktoru I2S-LWR s integrovanou koncepcí

V minulých dílech (první díl, druhý díl) jsme si řekli, co sledují autoři projektu I2S-LWR, čím je tento projekt zajímavý, jaké bude používat palivo, tepelné výměníky apod. Tentokrát se zaměříme na bezpečnost tohoto plánovaného reaktoru a také na to, jak tento projekt probíhá.

20.5.2014 v 17:47 | Karma: 13,27 | Přečteno: 588x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Koncepce reaktoru I2S-LWR

V USA vzniká velice zajímavý projekt jaderného reaktoru, který si klade ambiciozní cíle. Jestli se několika univerzitám podaří spojenými silami těchto cílů dosáhnout, teprve uvidíme, nyní se podívejme na to, co mají v plánu. V první části jsme si řekli několik úvodních slov a trochu jsme si přiblížili, jaké palivo mají projektanti v úmyslu používat.

15.5.2014 v 14:31 | Karma: 15,91 | Přečteno: 888x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Ambiciozní plán: Velký tlakovodní reaktor s integrovanou koncepcí

Američtí vědci si zvolili velice ambiciozní cíl, když začali vyvíjet inherentně bezpečný tlakovodní reaktor s integrovanou konstrukcí a velkým výkonem označovaný jako I2S-LWR. Tato koncepce kombinuje velký výkon a jeho ekonomickou konkurenceschopnost s integrovanou konstrukcí a jejím bezpečnostním přínosem. Projektanti tvrdí, že díky novým technologiím budou schopni zmáčknout 1GWe reaktor a primární okruh do jedné nádoby.

7.5.2014 v 7:21 | Karma: 16,46 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Civilní lodě s jaderným pohonem

Odhlédneme-li od vojenských plavidel s jaderným pohonem, která jsou poměrně běžná, ať už se jedná o ponorky či letadlové lodě, na civilních lodích bychom jaderný reaktor našli jen zřídkakdy. K nezvyklosti jaderného pohonu civilních plavidel přispívá i to, že je najdeme výhradně v Rusku, kde mají zajištěnu dobrou budoucnost při pohonu jaderných ledoborců. V tomto článku se podíváme na to, jak dopadly projekty v jiných zemích.

31.1.2014 v 12:58 | Karma: 21,31 | Přečteno: 2788x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Pozvánka na přednášku: Cesta olympijské pochodně na jaderném ledobo

Ve čtvrtek 6. února bude v Kinosálu Národního technického muzea v Praze přednášet, Valentin Davydjanc, kapitán jaderného ledoborce 50 let Pobedy, který v rámci olympijské štafety zimních olympijských her v Soči dovezl na Severní pól olympijskou pochodeň.

31.1.2014 v 7:43 | Karma: 6,81 | Přečteno: 230x | Diskuse| Kultura

Vladislav Větrovec

Jaderné ledoborce (3. část) - ledoborec nové generace LK-60

V minulých dílech našeho povídání (část 1, část 2) jsme se věnovali jaderným ledoborcům, které již byly postaveny, dnes se zaměříme na právě se rozvíjející projekt 22220, čili ledoborec, který zatím nemá jméno a je znám pod svým kódovým označením LK-60. Povíme si, proč ruská jaderná flotila potřebuje ještě větší a výkonnější plavidla a proč bude mít ledoborec LK-60 právě takové rozměry, jaké bude mít.

30.1.2014 v 20:11 | Karma: 21,70 | Přečteno: 2716x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Jaderné ledoborce (2. část)

V minulé části jsme se věnovali nejsilnějším civilním plavidlům, která svůj život spojila s nejtěžšími podmínkami pro plavbu lodí, tedy jaderným ledoborcům. Ty zajišťují provoz na Severní mořské cestě, která prochází okrajovými částmi Severního ledového oceánu při ruském pobřeží. Řekli jsme si něco o prvním jaderném ledoborci Lenin, který byl vůbec prvním civilním plavidlem poháněným jaderným reaktorem, a o jeho následnících třídy Arktika. Tentokrát přijde na řadu zbytek existujících ledoborců s jaderným pohonem.

10.12.2013 v 9:25 | Karma: 25,69 | Přečteno: 4056x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Jaderné ledoborce (1. část)

Při pohledu do minulosti zjistíme, že se z plavidel poháněných jaderným reaktorem osvědčily vojenské lodě a ponorky a z civilní sféry snad jen ledoborce. Čím je způsobeno, že jaderný reaktor našel na palubách civilních lodí uplatnění právě jen na chladném severu? Jak vypadá ruská flotila jaderných ledoborců? Na tyto otázky se zaměříme v tomto článku. Pojednání o civilních plavidlech s jaderným pohonem z jiných zemí najdete v samostatném pojednání.

5.12.2013 v 12:03 | Karma: 26,07 | Přečteno: 4368x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Osud Savannah River Site – centra výroby plutonia pro armádu USA

Jaderné středisko Savannah River Site nebylo v USA ani největší ani nejstarší (obě prvneství patří centru Hanford Site), ovšem v dnešní době je nejvýznamnějším centrem pro zpracování radioaktivního odpadu. V jeho areálu najdeme jediný americký radiochemický separační závod, závod na separaci tritia a právě zde probíhá stavba prvního amerického závodu na výrobu palivo MOX. Z výpisu těchto zařízení si ale nemyslete, že toto středisko zažívá nějakou obrodu, to ne. V areálu totiž probíhají intenzivní čistící práce, což obnáší zpracování skladovaného radioaktivního odpadu, aby mohl být trvalo uložen, likvidaci nepotřebných budov a zalévání starých reaktorových budov betonem. Za několik desítek let by tu mělo zůstat už jen několik hlídaných budov, které by ukrývaly radioaktivní materiály oddělené od životního prostředí.

17.10.2013 v 12:40 | Karma: 17,02 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Co si máme představit pod slovy Multi-D: Metoda výstavby JE

V poslední době jsme v některých médiích mohli zaznamenat slovo Multi-D, které zaznělo v souvislosti s moskevským mezinárodním fórem a novými ruskými jadernými elektrárnami. Pojďme se podívat na to, proč je metodika Multi-D tak zajímavá. Použiji při tom své poznámky z fóra, kterého jsem se jako novinář zúčastnil, a rozhovory s českými delegáty.

30.7.2013 v 20:22 | Karma: 9,10 | Přečteno: 599x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1541x
Jsem studentem matematiky na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. V poslední době jsem začal spolupracovat se serverem Atominfo.cz, pro nějž překládám z angličtiny zprávy ze zpravodajských serverů. Jednotlivé zprávy se týkají především jaderné energetiky a jaderné medicíny. Když jsem vstoupil do světa zpravodajství, cítil jsem potřebu vyjadřovat se k aktuální situaci.

Seznam rubrik