Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Moskvě se konalo fórum o metodách jaderného inženýrství Multi-D

 Ve dnech 12. až 14. června 2013 hostila Moskva mezinárodní fórum o Multi-D, což je postup používaný při výstavbě ruských jaderných elektráren. Pořadatelem fóra byla společnost NIAEP-ASE (sdružená společnost dvou ruských strojírenských společností JSC NIAEP a JSC Atomstrojexport) a jako místo bylo zvoleno konferenční centrum na Dmitrovskoje šase ležící poblíž centra Moskvy. Fórum je zaměřeno na řízení životního cyklu celých průmyslových objektů, kterými mohou být jaderné elektrárny, ale i nejaderná zařízení jako ropné věže, námořní nákladní lodě, ropovody a další. Jednalo se již o třetí ročník, který byl zaměřený na nástroje pro zlepšení provozu a výstavby. Minulé dva ročníky se konaly v Nižném Novgorodu a hlavními tématy byly chytrý návrh zařízení a vývoj konkurenceschopných technologií výstavby. Čtvrtý ročník se bude věnovat vyřazování jaderných elektráren z provozu.

 Multi-D je metoda použitá při výstavbě průmyslových objektů, která má za cíl snížit náklady a zajistit dodržování termínů. Jejím hlavním rysem je použití nejmodernějších technologií jako výkonných počítačů, 3D projekce, které umožňují vytvořit a používat 3D model ne jednotlivých součástí, ale celého podniku. Počítače jsou vidět opravdu na každém kroku ať už v podobě informačních stojanů nebo tabletů, které má každý vedoucí stavební pracovník. Dále dochází k tvorbě velmi obsáhlých databází a třeba také k monitorování vytížení pracovníků. Demonstračním zařízením metody Multi-D je rostovská jaderná elektrárna, při jejíž stavbě se společnost NIAEP-ASE snaží uplatnit metodu Multi-D se všemi jejími výhodami.

 

Pro demonstraci průběhu výstavby jaderné elektrárny si organizátoři připravili model dvou bloků VVER-TOI, který byl tvořen bílými stavbami. Na ně potom promítali pomocí celé řady projektorů probíhající stavbu, takže jsme si mohli prohlédnout jeřáby, vznikající konstrukci a přibývající betonové panely tvořící stěny budov. Tvůrci si dokonce dali práci se střídáním ročních období. (Foto: Autor)

 

3D model je využíván už od samého počátku stavby podniku, tedy od plánování. Již při práci na výkresech jednotlivých součástí je tvořen 3D model obsahující většinu potřebných informací o každém dílu, například jeho rozměry, materiál, dodavatele, termín dodání, fázi výstavby, během níž bude namontován, a mnoho a mnoho dalšího včetně technických výkresů. Použitím 3D modelu také dochází k zjednodušení plánování jednotlivých kroků výstavby, protože je možné barevně rozlišit díly, které již byly namontovány, které budou namontovány v dané fázi výstavby, které budou teprve přidány a také které byly dodány na čas a kde byla naopak montáž opožděna. Správné použití 3D modelu navíc zabraňuje konstrukčním chybám typu nikam nevedoucích trubek a kabelů.

 

Ukázka 3D modelu rostovské jaderné elektrárny, který obsahuje budovu kontejnmentu a strojovny včetně všech vnitřních zařízení. (Foto: Autor)

 

Dalším významným prvkem při výstavbě nových podniků je sdílení informací se zákazníkem. Metoda Multi-D se přiklání ke sdílení všech informací, protože je tím možno dosáhnout snížení nákladů. Jedná se především o to, že zákazník přímo vidí, co si kupuje a snižuje se tím riziko dodatečných změn, což může v pozdějších fázích provádění prací výrazně zvednout cenu.

 

Měli jsme možnost si prohlédnout model vnitřního uspořádání bloku VVER-TOI. (Foto: Autor)

 

Součástí fóra byla i exkurze na Rostovskou jadernou elektrárnu. Zde jsou dva bloky VVER-1000 v provozu a další dva ve výstavbě. Měli jsme možnost si prohlédnout sklady dílů, staveniště a místnosti s prezentačními zařízeními.

 

Pohled na stavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny ležící poblíž Volgodonsku na břehu vodní nádrže Cimljansk. (Foto: Autor)

 

Sklad nejrůznějších dílů, které budou použity při stavbě především čtvrtého bloku, protože třetí blok je, co se týče stavebních prací, již z větší části dokončen. Cílem přístupu Multi-D je také dodávání dílů na čas, aby se stavba kvůli váznoucím dodávkám nezdržovala a zároveň aby díly zbytečně dlouho nestály na skladě a nestárly. (Foto: Autor)

 

Hlavní podíl na účastnících fóra měla Ruská federace, ale našli se zástupci z velkého množství dalších zemí, například z Německa, Francie, Španělska, Finska, Česka, Slovenska, Maďarska, Brazílie, Japonska, Číny, Vietnamu, JAR a řady dalších.

Samotné fórum probíhalo během čtvrtka a pátku a bylo rozdělené do několika seminářů a diskuzních bloků, které se střídaly. Během diskuze se na pódiu sešlo několik zástupců vybraných společností, kteří prezentovali to, jak jejich společnost přistupuje k danému tématu (např. sdílení informací se zákazníkem), a poté odpovídali na otázky ostatních účastníků a publika. V rámci každého bloku seminářů byla témata různorodější a po každé prezentaci následoval prostor pro otázky publika.

 

Pan Antonio González ze společnosti Empresarios Agrupados hovoří na téma nástrojů pro účinný provoz technických zařízení. (Foto: Autor)

 

Přijměte prosím zatím tuto krátkou zprávu, kterou bude následovat delší článek, v němž si podrobněji rozebereme jednotlivé body fóra. Také se podíváme na více fotek z rozestavěné jaderné elektrárny.

Autor: Vladislav Větrovec | úterý 18.6.2013 15:25 | karma článku: 12,34 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Vladislav Větrovec

Česko oblétá výstava o jaderném palivu

V posledních měsících se na několika místech Česka vystřídala zajímavá výstava, která pojímá jaderné palivo z úplně jiného pohledu, než jsme byli dosud zvyklí. Velice mě zaujala, tak jsem se Vám rozhodl tento pohled přiblížit.

30.10.2015 v 17:31 | Karma: 9,31 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Vladislav Větrovec

Novovoroněž II: Jak by mohly vypadat nové bloky v ČR

S mezinárodní skupinou novinářů jsem se dostal na staveniště nové části Novovoroněžské jaderné elektrárny. Jde o podobný projekt, který byl nabízen ve zrušeném tendru na rozšíření Temelína. Pojďme si jej trochu přiblížit.

7.7.2015 v 15:24 | Karma: 15,16 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Atomexpo 2015 bylo ve znamení rozvoje jaderných elektráren a prodlužování jejich života

Ač některé země od jádra ustupují, mnohé další jej nadále rozvíjejí. Že zdaleka nejde o přežitek, nýbrž o obor s důležitou budoucností, ukázal veletrh Atomexpo 2015. Odborníci zde předávali zkušenosti zájemcům o rozvoj jádra.

29.6.2015 v 15:50 | Karma: 11,57 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Větrovec

Jaderné ledoborce získají posilu - tři nové ledoborce LK-60 (část druhá)

Pokračování textu k příležitosti zahájení výstavby druhého ledoborce třídy LK-60, které se po dokončení stanou největšími a nejvýkonnějšími ledoborci na světě, jak jadernými, tak všeobecně.

30.5.2015 v 10:00 | Karma: 14,86 | Přečteno: 556x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Jaderné ledoborce získají posilu - tři nové ledoborce LK-60 (část první)

V příštích pěti letech posílí ruskou jadernou flotilu hned tři jaderné ledoborce nové generace. Zatím poslední z tohoto typu lodí byla uvedena do provozu před osmi lety a nyní očekáváme moderní třídu LK-60.

29.5.2015 v 15:43 | Karma: 19,52 | Přečteno: 653x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1541x
Jsem studentem matematiky na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. V poslední době jsem začal spolupracovat se serverem Atominfo.cz, pro nějž překládám z angličtiny zprávy ze zpravodajských serverů. Jednotlivé zprávy se týkají především jaderné energetiky a jaderné medicíny. Když jsem vstoupil do světa zpravodajství, cítil jsem potřebu vyjadřovat se k aktuální situaci.

Seznam rubrik